Läs mer: Alla fastighetsaffärer i Kiruna under september.

– Det är varit ett stort intresse och försäljningen har gått mycket bra. Faktum är att vi nådde det första etappmålet, att sälja hälften av bostadsrätterna, en månad före plan. Vi är mycket stolta och glada över att byggstarten nu kan ske, berättar Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, AO Bostad Norr, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Se arkitektritningarna på lägenheterna.

Riksbyggen ingick tidigare i år ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut i planen är byggandet av bostadsrättsföreningen Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara, vid foten av skidbacken i Kiruna. Samarbetet är ett led i den stora samhällsomvandling som sker när Kirunas centrala delar flyttas för att ge plats åt gruvans utbredning.

– Från LKAB är vi glada för beskedet om Riksbyggens byggstart! Det är viktigt att externa byggherrar tror på marknaden och har modet att satsa på bostadsbyggande i Malmfälten i takt med att LKAB köper bostäder. LKAB:s affärer innebär att det finns kapital på marknaden och från LKAB är vi måna om att människor fortsatt väljer att bo på våra verksamhetsorter. Vi är stolta över samarbetet med Riksbyggen och att nu realisera den första etappen av flera med dem, säger Mikael Westerlund, avdelningschef vid LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

Entreprenör är Lindbäcks bygg som i och med försäljningsframgången redan nu får klartecken för att börja producera lägenheterna i fabriken i Piteå.