Isen precis dragit sig undan från Södra hamn. I Norra hamn ligger den fortfarande kvar som en tråkig påminnelse om den kyliga våren vi haft.

Vanligtvis vilar M/S Laponia tryggt i Norra hamn och har sin avgång därifrån. Inför kvällens premiär är läget annorlunda.

– Det har varit spännande in i det sista. Vi har fått flytta avgången till Södra hamn, men jag går faktiskt längs Södra hamn just nu och ser att det har blåst in lite is. Vi började redan förra veckan då vi fick hjälp av lotsbåten som var in och hjälpte till att bryta upp isen. Med temperaturen som de lovat förstod vi att det inte skulle lösa sig på egen hand, så vi fick hjälpa våren på traven, berättar Ulrika Kommes, som driver M/S Laponias räkkryssning tillsammans med sambon Johan Söderholm.

Hur ser intresset ut, med tanke på den kyliga våren?

– Inför premiären ikväll har vi i stort sett fullbokat med bara fyra platser kvar. Vi har alltid många företag inbokade fram till midsommar, men det är även privatpersoner, säger Ulrika Kommes.

M/S Laponia har som stark tradition att ha räkkryssningspremiär torsdagen när vecka 20 infaller. En tradition de tagit över från Johans pappa som hållit i kryssningen i över 20 års tid.

– Ingen av oss kan minnas att det har varit sånt här väder, någonsin. Kvällens gäster kan förvänta sig en exotisk kryssning och en premiär som man kommer prata om länge. Det ska vara öppet vatten, men det kan komma isflak drivande som har lossnat på fjärden.

Vilken premiär minns du tillbaka på med värme?

– Jag tror att det var något år efter att vi tog över 2010. Det var shortsväder och Luleå hade varmast i Europa. Då var det extremt åt det andra hållet, säger Ulrika.