Medan Sven Olsson måttar och sågar, skruvar Lennart Holmvall i skruv efter skruv i den trädoftande trallen. Arbetet går i rask takt och snabbt växer en ny altan fram på baksidan av familjen Åslunds hus. När det är dags för intervju tar Lennart upp ännu en skruv ur snickarbyxorna. ”Vänta, jag ska bara”, säger han medan skruvdragaren ger ifrån sig ännu ett ljud.

Helst vill de ta intervjun en och en, så att inte bygget stannar upp helt. Någon brist på arbetsmoral hittar man knappast här.

– Jag är med i Veterankraft för att ha någonting att göra. Jag bor i en lägenhet i stan och kan inte sitta i soffan hela dagarna. Det är skillnad om man har en gård, då finns det alltid jobb, säger 73-årige Sven Olsson.

Artikelbild

Skruvar. Lennart Holmvall har arbetat med Åslunds altan i tre dagar. Arbetet går som en dans.

Lennart Holmvall, 63, är en man med många järn i elden. Att sitta still är inte hans melodi och dagarna fyller han gärna med arbete, både hemma och ibland genom att rycka ut för Veterankraft.

– Företaget jag jobbade åt tidigare fick arbetsbrist och då sa jag såhär: ”Men fasen också, låt ungdomen jobba. Jag tar pension”.

Först var han mest hemma och påtade på. Han var ute och åt på dagarna men kände ändå att det sociala livet försvann snabbt.

– Arbetet är en social bit också, menar han.

Artikelbild

Lennart har arbetat med Åslunds altan i tre dagar och har haft hjälp av kollegan Sven i en dag.

– Vi får välja helt fritt när vi ska arbeta. Vi börjar tolv på dagen om vi så vill. Och vill man hellre sitta på balkongen en solig dag så gör vi det, säger Sven.

Tror ni att det finns andra äldre som skulle må bra av att jobba lite extra?

– De flesta vill nog ha något att göra, men inte jobba en hel dag. Många jobb tar bara tre-fyra timmar och sedan är det färdigt.

– Jobben kan gå ut på att sätta upp en hylla, hänga upp en gardinstång eller korta ner en kabel som är för lång. Kunderna blir så glada och man har så kul när man är där och jobbar. Jag skulle inte ens ha behövt betalt, säger Sven.

Monica Åslund fick tips om att anlita Veterankraft till bygget av den nya altanen. Ett beslut hon inte ångrar såhär i efterhand.

– Det kändes tryggt att anlita några som hade erfarenhet. Lennart som jag haft mest att göra med är otroligt noggrann. Han ger goda råd, frågar och är lyhörd. Arbetstempot är inte att klaga på. Det känns tryggt och det är det viktigaste, säger hon.