Vi reser gärna till mindre ställen utanför de traditionella turistorterna och platser som Genève, Gdansk och Fukuoka finns med på listan över de mest populära destinationerna när svenskarna väljer resmål för 2018. Dessutom reser vi längre och stannar borta i fler dagar. Lågprisflygbolagen är definitivt med och sätter den här trenden, samtidigt som de utgör en prispress på de mer etablerade flygbolagen. Det visar European Traveller Insights Report 2017, som Travellink, en av Nordens ledande onlineresebyråer, tagit fram tillsammans med eDreams ODIGEO, baserad på de 18 miljoner resenärer som årligen bokar med resebyrån.

Under 2017 har flera lågprisflygbolag satsat stort på att lansera nya linjer inom och utanför Europa. Det har gjort att resandet till långväga destinationer som exempelvis Fukuoka i Japan, Vancouver, Johannesburg och New Delhi har ökat kraftigt bland svenska resenärer. Men de har också bidragit till att vi reser till nya och mindre orter utanför de typiska turistorterna i Europa.

– Satsningen som lågprisflygbolag har gjort den senaste tiden gör det möjligt för resenärer att resa längre för en billigare peng. Det betyder att vi kan vara mer spontana i våra bokningar och bokar närmare avresa. För avresor under januari och februari ser vi exempelvis att resenärerna i genomsnitt bokar bara 26 dagar innan avresa. En annan trend som växer sig stark bland svenskar är möjligheten att skräddarsy sin resa genom att flyga med olika flygbolag tur och retur. Svenskarna vill kunna vara flexibla och det senaste året har skräddarsydda bokningar ökat från 19 till 43 procent, säger Maryline Morini, chef för kundkommunikationen på Travellink, i ett pressmeddelande.

London och Barcelona har länge varit populära resmål bland svenskar. Under 2017 har London stigit från plats sju till att bli det mest bokade resmålet bland svenskar inför 2018. Högt på listan över destinationer baserat på antal resenärer finns flera uppstickare som utmanar, exempelvis Warszawa och Gdansk.

Bokningar av långdistansflygningar med lågprisflygbolag bland europeiska resenärer har det senaste året ökat med hela 29 procent samtidigt som priserna för denna typ av resa har gått ned med 7 procent. Nu åker fler svenskar än tidigare till destinationer som Orlando i Florida och Singapore. För svenska resenärer har t ex biljettpriserna till Orlando gått ned med 6 procent det senaste året. Det billiga priset påverkar också hur många dagar vi européer är borta. Resor mellan 14 till 20 dagar har ökat med hela 21 procent det senaste året.

Flera stora städer inom Europa har de senaste åren blivit utsatta för terrorattentat. Trots detta har bokningarna bland europeiska resenärer ökat till Paris (+4 procent), London (+24 procent) och Berlin (+10 procent) under 2017 jämfört med 2016.