Det är Luleåparet Emma Pettersson och Roberto Carlos Ruiz som ligger bakom idén.

– Roberto har hjälpt till att starta upp ett kattcafé i Barcelona. Och så har han jobbat på djurfristäder samtidigt som han är kock i grund och botten. Så idén har liksom vuxit fram över tid, säger Emma Pettersson.

Hon är själv aktiv inom bland annat ideella föreningen Kattakuten i Norrbotten och Djurens Rätt i Luleå.

Artikelbild

– Genom att kombinera ett katthem och café så tror vi att vi kan locka fler personer att engagera sig och få upp ögonen för de problem som faktiskt finns, säger hon.

På caféet är tanken att gästerna kan ta en fika och kela med de mjauande djuren. Och vill man adoptera någon av dem går det att ordna.

– Allt kommer att anpassas efter katterna först och främst. Vi har funderat över tänkbara aktiviteter och funderar mycket på kattyoga. Det är en stillsam aktivitet som kan göra katterna nyfikna och samtidigt inbringa lugn, säger Emma.

Parets förhoppning är att caféet ska leda till att katterna får högre status i samhället, vilket i sin tur kan leda till färre herrelösa katter i Norrbotten.

– Genom vår tid med Kattakuten ser vi det stora antalet vilda katter som finns i norr. Vi vill ge alla katter en chans till liv. Kattcaféet skulle bli en fristad för dem, säger Roberto Carlos Ruiz.

Paret har startat en sida på Facebook där de ber människor lämna sina synpunkter på idén. Hittills har det varit övervägande positiva kommentarer och många har erbjudit sig att hjälpa till.

– Vi är otroligt glada och faktiskt lite chockade över alla positiva kommentarer, säger Emma.

Än så länge är kattcaféet i planeringsstadiet. Härnäst väntar en rad möten med myndigheter, organisationer och potentiella finansiärer. Även om mycket arbete återstår är förhoppningen att vara igång med verksamheten redan till vintern.

– Vi tänker på de utsatta katterna som inte överlever i kylan. Därför vill vi komma igång så fort som möjligt, säger Roberto.