Den 16 oktober är sista dagen för val till vårens utbildningar på högskolor och universitet. En avslutad högskoleutbildning är normalt en bra merit på arbetsmarknaden, visar Arbetsförmedlingens prognoser.

– Vi har en stark arbetsmarknad nu med god tillväxt och stora ersättningsrekryteringar som medför att det är lätt att få jobb inom väldigt många olika yrken. Men för att försäkra sig om att ha goda jobbchanser även på sikt är en högskoleutbildning en bra investering, säger Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

På listan över yrken på högskolenivå som ger bäst chans till jobb på fem och tio års sikt finns till exempel olika läraryrken, IT-yrken, vårdyrken och ingenjörsyrken.

– Det är förstås bra att välja en utbildning som man är intresserad av och vill fullfölja. Men det är också viktigt att titta på hur jobbmöjligheterna sett ut och kommer att se ut på lite längre sikt, så att man vet vad som väntar innan man gör sitt val, säger Timo Mulk-Pesonen. Till exempel är inte jobbmöjligheterna lika goda inom musik och teater som inom vård eller teknik.