Dundret Extreme, Granlunken och Lidingöloppet är några av terrängloppen som stundar inför hösten.

Och intresset växer hela tiden – oavsett tävlingsklass.

– Loppen bara ökar och det är för alla. Du behöver inte vara supervältränad för att ställa upp, säger Carolina Edlund, 37, säljare och delägare på Snabba Steg i Luleå.

Hur märker ni av det ökade intresset?

– Folk är så medvetna i dag i allt från löpteknik till olika märken. Ibland är det som att de vet mer än oss själva. Förut var det nästan bara; "kan jag få en sko"?. Nu ska de veta hur skon är uppbyggd och vilket löpsteg de har.

Vilken trend är inne just nu?

– Framfotslöpningen har varit väldigt trendig. En del har läst "Born to Run" och ska inte ha någon dämpning, inte någon uppbyggnad i skon. Det är en trend som varit och den fortsätter, men nu är den lite mer åt att folk vill hitta rätt sko för sitt eget steg, säger Edlund.

Kan jag springa ett terränglopp med en vanlig löparsko?

– Du kan göra det, men det är inte optimalt. En asfaltsko är mer dämpad och tänkt för att bara gå rakt fram på en plan väg. Det kan också bli mer vrickmoment med en vanlig löparsko i terräng, som har mer dämpning.

– En terrängsko är närmare backen och du är inte beroende av dämpning på samma sätt i och med att du springer på ett mjukare underlag. Trampar du snett med en asfaltsko blir vrickmomentet större än med en terrängsko som ger bättre markkontroll. Den är smalare och plattare.

Tuffaste frågorna ni ställs inför?

– Kommer det här att fungera? Det kan se klockrent ut på löparbandet, men kroppen är så olika från person till person så det går inte att säga helt hundra procentigt vad som fungerar. Det gäller att inte förändra för mycket sedan tidigare. Vi hittar alltid en lösning och ibland kan vi få byta skomärke eller innersula.

Hur gör ni med folk som har fotproblem?

– Vi gör en fotanalys. Steg ett är vad har du för sockar? Många har inte en aning om att du inte ska springa i bomullssockar. Sedan kan det var nedsjunkna fotvalv och då får vi jobba med olika sulor.

Hur möter ni konkurrensen från näthandeln?

– Vi upplever det inte som ett problem. Då vet jag inte om det handlar om att vi inte har den kundgruppen.

Händer det att folk provar ut hos er och sedan handlar på nätet?

– Det är få och en del kan säga det rakt ut, men det är inget bekymmer. Det var något vi var oroliga inför starten för 3,5 år sedan.

– 9,5 av 10 köper ifall de står och testar, men det går inte att bli sur ifall de inte handlar.