För sjunde året i rad arrangeras tävlingen Årets Glasögonbärare av Specsavers. Det är svenska folket som röstat fram Mattias Thorwid från Luleå som en av 21 semifinalister. Han blev därmed representant för Norrbotten och nu har juryn utsett honom till en av tre finalister.

– Jag har väldigt sällan sett glasögonbärande som något jobbigt eller begränsande. Jag tycker snarare att jag ser ganska konstig ut när jag väl tar av mig glasögonen. De är även en av de absolut bästa accessoarerna jag äger. Nu efter fem års studier sjunger glasögonen på sista versen och plånboken har ett större hål än någonsin, säger Mattias Thorwid.

75 procent av svenska folket har något synfel och i tävlingen vill Specsavers lyfta fram verkliga glasögonbärare. Det var 608 personer som deltog i tävlingen och 13 000 som röstade fram de 21 semifinalister. Nu har en jury utsett Helena Karjalainen till vinnare samt Mattias Thorwid och Helena Wallin till finalister. De tre finalisterna får nya glasögon och kommer även att representera Specsavers utåt i olika sammanhang.