Nextjets ekonomi har varit ansträngd i ett flertal år och även om de under de senaste åren försökt pressa sina kostnader stod efter 2016 klart i att de gått i back – med 18 miljoner.

Företaget har dock inte gett upp hoppet utan siktar på att kunna ta in nytt kapital.

– Bolagen och dess affärer har goda utsikter men har genomgått många tuffa utmaningar det senaste året. Det finns även framåt ett antal utmaningar som bolaget redan nu ser, men är fast beslutna att ta sig an, skriver Nextjets pressansvarige, Henning Lindberg, till SVT.

Artikelbild

– Det handlar såväl om en uppdatering av flygplansflottan som hanteringen av en eventuell flygskatt. Bolagen planerar att lansera ny trafik på nya marknader där bolagen kan etablera sig i större omfattning.

En av svårigheterna som företaget mött är att de flyger till platser som inte gar ett jättestort passagerarantal.

– Nextjet verkar i och på destinationer med små passagerarvolymer vilket gör att intäkter från förhållandevis få flygningar med få platser ska bära kostnader för löner, flygplan och andra fasta kostnader, samt bidra till en rimlig lönsamhet. Bolagen har således svårt att nå en hög produktivitet och nyttjandegrad av sina resurser. Detta tillsammans med snabbt rörliga bränslepriser och valutakurser har gjort att resultaten inte nått upp till ställda förväntningar, skriver Henning Lindberg

Bolaget startade 2003 och har enligt sin egen hemsida 260 medarbetare och 16 flygplan. Av de 20 destinationer som de flyger till är det tre i Norrbotten – Luleå, Gällivare och Arvidsjaur

Artikelbild

Läs mer i SVT:s artikel här.