– Man får inte tillbringa alltför mycket tid i sängen, säger Tim Marklund, om sitt liv som entreprenör.

Han är hängiven motorfantast och det gäller både motorcyklar och snöskotrar. För tre år sedan skadades han svårt när han körde motocross i Piteå. Olyckan inträffade i samband med en filminspelning.

Just det är en speciell nisch.

Artikelbild

| VÄXT. Tim Marklund driver ett växande företag. Sedan starten 2015 beräknas omsättningen bli åtta miljoner kronor i år med tio anställda.

– Vi kallar oss för Norhern light films. Vi filmar och redigerar själva. Hittills har vi gjort två filmer som bland annat ligger på Youtube, säger han.

Vid olyckan bröt Tim Marklund bland annat ryggen och lårbenet och fick tillbringa fyra månader på sjukhus.

Han kom dock tillbaka efter kraschen.

– Jag tänkte att har jag varit så dålig och klarat mig måste jag ju klara att driva företag så jag beslöt att starta Nikab, säger Tim Marklund.

Artikelbild

| ARRANGÖR. Tim Marklund är hängiven snöskoterfantast. Tilllsammans medarrangerar Piteå watercross varje sommar. (Arkivbild)

Motorcykelåkandet är det dock slut med. På Strömbackaskolan gick han industriprogrammet för att senare arbeta vid verkstadsföretaget Pimab.

Nikab drogs igång under november 2015.

– Affärsidén är att erbjuda mekjobb men också att vi kan ta hela entreprenader kring gjutningar och dra rör, exemplifierar Tim Marklund.

http://pt.se/nyheter/pitea/entreprenoren-kom-igen-efter-olyckan-10685245.aspx

Han fick snabbt tunga kunder som Smurfit Kappa, Stenvalls trä och Lindbäcks bygg, men uppdragen är spridda över hela Sverige. Nikab var engagerat när Smurfit Kappa gjorde underhållsstopp tidigare i höst.

Stora Enso finns på kundlistan. För några veckor utförde Nikab jobb vid deras fabrik Gävle i samband med underhållstopp.

– Egentligen är det svårt att komma in som ung och slåss med de stora men vi har visat att vi klarar uppdragen, säger Tim Marklund.

Förra året drabbades han återigen av en olycka i samband med snöskoterkörning, men 27-åringen kom igen även efter det. Han fortsatte att utveckla Nikab som gjort en snabb resa.

Första verksamhetsåret 2016 omsatte bolaget 2,6 miljoner kronor med två anställda. Sedan dess har företaget växt. I år beräknas omsättningen öka till åtta miljoner kronor med tio anställda.

– 2016 var ett bra år. Vinstmarginalen landade på drygt 24 procent, säger verkstadsföretagaren.

I verksamheten ingår också att han skapat en bemanningspool med 30 personer som hyrs ut.

– Jag samarbetar mycket med andra verkstadsföretag

Apropå snöskoter står också Tim Marklund och kompisen Jimmy Eriksson bakom arranemanget Piteå watercross som kördes i somras. Tävlingen arrangeras av den ekonomiska föreningen Scandinavian event i Piteå.