I september löper det sex år långa vd-kontraktet vid Luleå Näringsliv ut för Matz Engman, och det blir ingen förlängning.

– Jag brukar säga att det här jobbet är som att springa ett fyra gånger hundrameterslopp. Det kräver högt tempo, engagemang och resultatfokus. Jag har jobbat här i många år nu och tänker att jag kanske inte ska springa nästa sträcka själv, utan lämna över i full fart när det går som bäst, säger han.

Matz Engman började arbeta vid Luleå Näringsliv för åtta år sedan. Först som konsult och därefter som vd. Han beskriver tiden som minst sagt händelserik.

– Luleå Näringslivs organisation har utvecklats otroligt mycket under den här tiden. Vi har tillsammans, med otrolig uppbackning från vår politiska ledning, en fantastiskt personal på Luleå Näringsliv samt andra aktörer, skapat 250 nyanställningar varje år i snitt. Och så har vi varit med och fördubblat befolkningstillväxten per år, under de senaste åren. Vi har prisats som Årets Tillväxtkommun och Årets Bästa Marknadsföringskommun 2015, säger Matz Engman och tillägger:

– Nu bygger man för 10 000 nya Luleåbor samtidigt som fastighetsbolag investerar miljarder i kommunen – bolag som aldrig tidigare investerat norr om Uppsala. Dessutom håller vi på mer flera nya etableringsverksamheter, bland annat batterifabriken. Så det händer mycket och går bra för Luleå just nu.

Exakt när han kommer att lämna bolaget är ännu inte bestämt, men så snart en ny vd har utsetts och är redo att ta över rodret kommer Matz Engman bli egenföretagare – igen. Innan han blev anställd av Luleå Näringsliv drev han nämligen eget konsultföretag.

– Jag har haft eget i nästan tio år så det ska bli roligt att göra det igen. Det känns samtidigt bra att fortsätta arbeta med tillväxt och näringslivsfrågor i Luleå, säger han.

Men beslutet att lämna vd-posten var inte enkelt att ta. Han har funderat fram och tillbaka under ett års tid innan han kunde bestämma sig.

– Det här måste vara ett av Sveriges roligaste jobb. Man får vara med och skriva historia. Det var ett svårt ställningstagande, men när jag nu har bestämt mig så kan jag känna stolthet när jag tittar tillbaka på de sex år som gått. Jag tror inte jag är bäst om jag kör sex år till och jag vill sluta på topp.

Vad kommer du att minnas extra mycket?

– Facebooketableringen. Den har betytt otroligt mycket för Luleås utveckling. En del personer i världen har tideräkningen före Kristus och efter Kristus, men i Luleå har vi före Facebook och efter Facebook.