För femte året i rad presenterar Almi Företagspartner Nord de tio företag i länet som visat upp den bästa tillväxten. I år toppas Tillväxtligan av företagaren Tommy Eriksson, som driver restaurang- och cateringverksamhet i Piteå i företaget Telida AB sedan 18 år tillbaka. Hans företag har ökat sin omsättning med 232 procent. Förklaringen är ett storkontrakt med Migrationsverket 2016 som innebar stora utmaningar och massor av jobb.

– Vi fick ett stort kontrakt ifjol som innebar att vi skulle leverera mat till flyktingboendet på Pite havsbad. Sedan flyttades de asylsökande till Vidsel och Luleå under sommaren, så då fick vi köra maten dit från Öjebyn, berättar Tommy Eriksson.

Under sommaren 2016 körde de 60-70 mil om dagen. Han jobbade 60 dagar i sträck i köket. Som mest lagade de 60 000 portioner mat i månaden. Upphandlingen som hans företag vann innebar stora utmaningar och stora investeringar. Ett normalt år omsätter företaget tre-fyra miljoner kronor, nu skulle det köpas möbler för 150 000 kronor för att klara serveringen på boendet.

Artikelbild

| Säljer bra. Bröderna Anssi och Marko Korkala driver företaget Norrkust Caravan AB i Kalix, som säljer husbilar och husvagnar. Företaget kom på andra plats i Tillväxtligan 2017 med en omsättningsökning på 133 procent.

– Det var en grymt stor insats, konstaterar Tommy Eriksson med facit i hand.

Migrationsverket garanterade inga volymer, det första kontraktet var på tre månader. Tre dagar innan kontraktet skulle löpa ut ville Migrationsverket förlänga det, då hade Tommy Eriksson redan hunnit säga upp personalen och tömma skafferiet på matvaror. Totalt blev det åtta månader som hans företag levererade mat till de asylsökande.

– Det var mycket på risk, tur att man bara kör. Man får inte sitta hemma och göra upp en budget, summerar Tommy Eriksson.

På andra plats i Tillväxtligan 2017 återfinns brödraparet Marko och Anssi Korkela som driver Norrkust Caravan AB i Kalix. Företaget säljer husvagnar och husbilar och kundkretsen finns i hela Norrland. Omsättningsökningen låg på 133 procent. Företaget har elva anställda, periodvis är man ännu fler.

Artikelbild

| Kunder över hela Sverige. Balans Behandling AB i Luleå, här representerat av Stefan Johansson och Robert Winneborn, kom på tredje plats i Tillväxtligan 2017 med en omsättningsökning på 130 procent.

– Vi har varit konsekventa i vad vi jobbar med och vad vi säljer. Det är en bidragande orsak, oavsett prisnivå håller vi en hög kvalitet på det vi säljer, förklarar Marko Korkela företagets ökade omsättning.

– Det känns litet oväntat att bli uppmärksammad, man förväntar sig inte det, säger Anssi Korkela om utmärkelsen i Tillväxtligan.

Artikelbild

| Taxiföretag utmärker sig. Kangos Taxi AB, representerat av Karl-Johan Ylivainio och Malin Ylivainio kom på sjunde plats i Tillväxtligan 2017, med en omsättningsökning på 111 procent.

På tredje plats i Tillväxtligan placerar sig Balans Behandling AB i Luleå med en omsättningsökning på 130 procent. Företaget erbjuder familjehemsvård och HVB-hem, utbildningar och föreläsningar.

– Vi har satsat allt överskott tillbaka in i verksamheten. Vi kan erbjuda hög kvalitet till låg kostnad. Vi har kunnat knyta till oss personal med lång erfarenhet och hög kompetens, säger Stefan Johansson, Balans Behandling AB.

Artikelbild

| Far och dotter. Martinssons entreprenad & försäljning Gällivare AB kom på åttonde plats i Tillväxtligan 2017, Michaela Martinsson och hennes pappa Eilert Martinsson tog emot utmärkelsen. Företagets omsättning har ökat med 108 procent.

På fjärde plats i Tillväxtligan kom Stålpartier i Norr AB, Piteå, med en omsättningsökning på 124 procent.

På femte plats kom J-Fab Consult AB i Kiruna, med en omsättningsökning på 124 procent. På sjätte plats kom NTM Entreprenad AB i Älvsbyn med en omsättningsökning på 116 procent. På sjunde plats kom Kangos Taxi AB, Kangos, med en omsättningsökning på 111 procent. På åttonde plats kom Martinssons Entreprenad & försäljning Gällivare AB med en omsättningsökning på 108 procent, på nionde plats kom Golvteknik i Luleå AB med en omsättningsökning på 104 procent och på tionde plats kom Edito Bygg AB, Piteå, med en omsättningsökning på 100 procent.