De tre senaste åren har Luleå kommun arrenderat ut fiske- och vildmarkscampen Stora Stenträsk. Det är nu klart att bröderna Johnny och Thomas Engman efter ett anbudsförfarande köper hela anläggningen för 30 000 kronor. Kommunen har ägt anläggningen sedan mitten av 80-talet och i köpet ingår bland annat fastigheter, mark och båtar. Själva sjön kommer att arrenderas av Svea Skog.

– Alla de intäkter som kommer in ska satsas i anläggningen. Vi kommer inte att ta något åt oss själva de första åren, säger Thomas Engman.

Båda två har hus i hembyn Krokträsk som ligger tre kilometer bort. Redan nu finns planer på hur fisket ska utvecklas.

Artikelbild

| BRÖDERNA ENGMAN. Johnny och Thomas Engman har nu köpt Stora Stenträsk av Luleå kommun för 30 000 kronor. Därmed fortsätter de att förvalta och driva anläggningen som deras far Holger Engman var med och grundlade i mitten av 60-talet.

– Vi kommer att satsa på röding, laxöring och harr. Som det var i början på 60-talet. Regnbågen dödar ut harren och det är ett otyg. Harren trivs här så den vill vi få tillbaka, säger Johnny Engman.

I planerna ingår att renovera en cirka 80 kvadratmeter stor timring. Den sattes upp 1937 och är i dag i behov av en rejäl ansiktslyftning.

– Det här ska bli en stor timmerstuga med öppen planlösning och med eldstaden i mitten. Vi har redan haft hit en timmerman som ska hjälpa oss. Det här bli en stuga där ett lite större sällskap kan bo tillsammans, säger Thomas Engman.

Brödernas far Holger Engman var med och grundlade campen vid Stora Stenträsk 1966. Han dog 1992 och efter det har Johnny Engman skött om anläggningen åt Luleå kommun fram till 2014.

Artikelbild

| BRÖDERNA ENGMAN. Thomas och Johnny Engman har nu köpt Stora Stenträsk av Luleå kommun för 30 000 kronor. Därmed fortsätter de att förvalta och driva anläggningen som deras far Holger Engman var med och grundlade i mitten av 60-talet.

Nu är han tillbaka på den plats som han älskar.

– Det ska bli jävligt roligt att få skura och städa upp och få det här i ordning igen, säger han.

Artikelbild

| SKA RENOVERAS. Bland annat ska den här stora timringen renoveras. Det blir det första stora projektet för bröderna Engman.

Och pappa Holger ler förmodligen i sin himmel när han i dag ser två av sina tre söner vid Stora Stenträsk.

– Han är med oss hela tiden. Det var hans liv det här, säger Thomas Engman.

Artikelbild

| MÅNGA HUSVAGNSPLATSER. Förutom åtta sovstugor finns där i dagsläget 45 husvagnsplatser. Nu kan husvagnsgäster också boka en plats för en hel säsong.

Sedan finns tankar om att också kunna utöka och köpa till mark. Där skulle fler stugor kunna sättas upp. Och till helgen kommer de första gästerna sedan bröderna övertog anläggningen. Fyra personer har bokat in sig i en av stugorna. Där inne har man redan eldat så det ska vara varmt och ombonat när gästerna anländer.

– De ska få bäddad och klart och som första gäster tänkte vi få överraska med en flaska champagne, säger Thomas Engman.

Artikelbild

| MYCKET JOBB. Det återstår en hel del arbete innan den stora gamla timringen i Stora Stenträsk är renoverad.

Broder Johnny inflikar:

– Det är det viktigaste. Att gästerna känner sig välkomna. När jag kom hit och började tog det mig två och en halv timme att ta mig hela vägen. Bara för att stanna och prata med gästerna.

Artikelbild

| GOTT FIKA. Det är en hel del arbete bara med att snöröja anläggningen. Då sitter det fint med lite gott fika mellan arbetsinsatserna.

Stora Stenträsk vänder blad och ett nytt kapitel har inletts.