Den välkända finansmannen Rune Andersson, grundare av Mellby Gård, är på Luleåbesök. Med sig har han sonen Johan Andersson som sedan 2013 tagit över vd-rollen i koncernen.

Det är kommunalråd Niklas Nordström, Luleå Näringslivs vd Li Skarin och LTU-rektorn Birgitta Bergvall-Kåreborn som står för värdskapet under besöket. Förutom att träffa olika företag har de hälsat på hos Arctic Business Incubator.

– Vi får se vad det resulterar i. Vi är en företagsgrupp som består av väldigt många olika verksamheter. Vi är långsiktiga ägare i allt vi tar oss för och letar ständigt efter möjligheter till att växa i de företag vi har, men även efter nya investeringar. Därför är det kul att komma upp hit och se vilka möjligheter som finns till att göra investeringar. Vi har gjort det historiskt här, vem vet vilka möjligheter som uppstår framöver till nya investeringar i regionen, säger Johan Andersson.

Artikelbild

| Kommunalråd Niklas Nordström, LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, finansmannen Rune Andersson, Luleå Näringslivs vd Li Skarin och Mellby Gårds vd Johan Andersson, under onsdagens möte i Stadshuset.

Familjen Andersson har starka band till Luleå sedan tidigare eftersom de, förutom yngsta sonen Johan som inte var född då, har bott här.

– Det är lite nostalgi för mig att komma till just den här lokalen (högst upp i Luleås stadshus, reds. anm.). En aprildag 1971 blev jag uppbjuden hit, jag hade då blivit utsedd som ansvarig för högskoleprojektet som det hette då. Jag blev mottagen i det här rummet av dåvarande kommunalråd Nils Malmgren, som visade mig utsikten över Luleå, säger Rune Andersson och fortsätter:

– Det är väldigt roligt att vara här igen och se allt som har hänt. För varje gång man kommer till Luleå så är det mycket större än det var gången innan. Jag vet få städer som växer lika fort som Luleå gör.

I dag består kopplingarna till Norrbotten främst utav delägarskapet i företagen Älvsbyhus och Student Consulting.

Artikelbild

| Rune Andersson och sonen Johan Andersson tyckte att det var kul att få en uppdatering om allt som sker i Luleå.

– Vi har även kopplingar i och med våra butikskedjor som har butiker här, som Smarteyes, Flash och Dea Axelsson. Men också genom Academedia där vi nu är största ägare, säger Johan Andersson.

Är det några speciella områden i Luleå som är intressanta för er för framtiden?
Artikelbild

| "Rune Andersson är ett välkänt namn genom sin historia här. För oss känns det viktigt att ge även Johan den kunskapen", säger Niklas Nordström.

– Vi har fått lyssna på ett antal startup-företag i dag med helt nya idéer. Det är väl främst det man tittar på när man kommer till en sådan här stad med mycket teknisk utveckling och forskning. Det är spännande, det tar vi med oss hem och ska följa upp ytterligare, säger Rune Andersson.

– Det är svårt att peka ut en enskild bransch, vi är väldigt mycket här för att lära oss vad det finns för företag i regionen och lära oss om inkubatorsverksamheten som vi träffat. Vi börjar på ett vitt papper, säger Johan Andersson.