För cirka tio år sedan drev Anette Landström, 54, kiosken nere vid hockeyrinken i Bensbyn. Men efter tre år valde hon att hoppa på ett annat tåg och antog ett nytt erbjudande om att driva lunchrestaurang i Lakkapääs lokaler i Notviksstaden.

– Anledningen till att jag slutade med kiosken var glädjen till maten och att jag fick ett erbjudande om att öppna ett lunchställe i Lakkapääs lokaler. Kiosken var inte riktigt min grej, men det var kul att kunna gynna Bensbyborna och göra något för dem, säger Anette.

Lunchrestaurangen drev hon fram till 2013 och sedan dess arbetar hon för kommunen.

I somras när Bensbybagarna annonserade om att de skulle sälja sin verksamhet nappade Anette på en gång.

Inventarierna köpte en annan restaurang i stan, medan Anette köpte marken och fastigheten där hennes gamla kiosk en gång låg.

– Det blir endast mat för avhämtning och enklare rätter som klämjärnsmackor, sallader smörgåstårtor. Det blir ingen lunchmat. Sedan blir såklart cateringen mer avancerad. Vi kommer även att ha lite dricka och godis till försäljning så man slipper åka så långt, berättar Anette.

Hur känns det att göra comeback i byn?

– Spännande och lite nervöst. Det känns som att det är så länge sedan jag hade något eget. Jag har fått så många positiva reaktioner från folk som kommer ihåg en. Jag är väldigt glad över att ha gjort avtryck från tiden då jag hade kiosken, det känns jätteroligt.

Sedan åren då Anette drev kiosken i Bensbyn har bostadsområdet Hällbacken i Björsbyn byggts, vilket har lett till fler invånare med omnejd. Och det är något som kan gynna den nya verksamheten, tror hon.

– Vi kommer nog att få många kunder därifrån. Det byggs ju nästan in till byn nu. Det är närmare att åka hit än att åka till pizzerian på Björx. Det är nog bra mat där men det kanske känns roligt att gynna en by.

Vad mer önskar du skulle finnas i Bensbyn?

– Någon affär skulle behövas. Det är tur att vi har Örarna, den affären är underbar med god service. Men det behövs något här i närheten, det är ändå 1,5 mil till Örarna. Hällbacken har gjort att det blivit bättre bussförbindelser, det blir ett lyft för hela byn, säger Anette Landström.