Det var ett tag sedan som unga erbjöds fyraårig teknisk gymnasieutbildning, men nu är alternativet tillbaka och snart går första kullen elever ut. I Luleå har 12 elever slutfört sitt fjärde år och de flesta har fått jobb, vissa har haft fler än ett jobb att välja på.

En av dem är Josefin Eriksson, 19, Norrfjärden, som börjar jobba för Nyab i juni. Efter tre år av tekniskt program var hon ganska trött på att plugga.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra, att fortsätta tre år eller fem år på högskola lockade inte. Då var ett år för att få jobb det jag nappade på, säger Eriksson.

Artikelbild

| Teknikcollege. Fredrik Karkiainen, affärsområdeschef, Nyab, och nyanställda Josefin Eriksson, 19, som snart slutfört fjärde året i tekniskt program i Luleå.

I det fjärde året har eleverna 11 veckors praktik, varav Josefin Eriksson varit på Nyab i sex veckor.

– Jag fick hänga på platschefen och lära mig vad de gjorde. Det var superbra och jag har lärt mig otroligt mycket.

Förutom Nyab praktiserade Josefin Eriksson på Piteå kommun och Lindbäcks bygg.

Fredrik Karkiainen, affärsområdeschef vid Nyab, som arbetar med markanläggning och byggprojekt. Företaget har cirka 50 årsanställda. Han är nöjd med sin rekrytering.

Artikelbild

| Teknikcollege. Fredrik Karkiainen, affärsområdeschef, Nyab, och nyanställda Josefin Eriksson, 19, som snart slutfört fjärde året i tekniskt program i Luleå.

– Josefin är allt det vi söker. Hon har ett bra driv, är nyfiken och vill jobba. Och så har hon god social förmåga, säger Karkiainen.

Han är nöjd att utbildningen med fyraårig tekniskt gymnasium är tillbaka.

Artikelbild

| Teknikcollege. Josefin Eriksson, 19, Norrfjärden, är en av elevern i "fyraårig teknisk" som fått jobb.

– Det har funnits ett glapp, alla behöver inte har ingenjörsutbildning på högskolenivå. För de som har civilingenjörsutbildning handlar det ofta om arbete i konstruktionsledet, produktionstjänstemän behöver inte ha den utbildningsgraden. En stor del av det som pågår ute på arbetsplatserna är svårt att läsa sig till, säger Kariainen.

Josefin Eriksson kommer att börja arbeta som arbetsledare vid något av Nyabs projekt.

– Jag är lite nervös och det kommer att bli otroligt spännande.

Karkiainen säger att byggbranschen är ett framtidsyrke.

– Det byggs i hela länet och det är brist på tjänstemän, så vi kommer anställa i framtiden, säger han.

Teknikcollege i Luleå fortsätter med det fjärde året och eleverna kan välja fram till 1 juni.

– Det är allt fler företag som får upp ögonen för utbildningen och vill vara med. Så vi har inga problem att ordna praktik för eleverna, säger Anna Nilsson, rektor.

I Luleå har man inriktningen byggproduktionsledare, i Piteå, industriproduktion och i Boden, arbetsledare inom mark och anläggning.