Den gula byggnaden intill kyrkomuren i Överkalix har stått där sedan 1900. Makarna Vilhelmina och ­Albert Brännvall fick nio barn. De inrättade bageri- och kaférörelse, som kompletterades med jord- och skogsbruk. År 1944, efter faderns död och bagargärning under 44 års tid, övertogs bageriet av sönerna Martin och Magnus Brännvall. Dessa brukade rörelsen under lika många år fram till år 1988.

1940 inrättades även postkontor och Handelsbanken i huvudbyggnaden.

I flera generationer har de serverat kaffe med dopp till förbipasserande fikasugna.

Artikelbild

| Anrikt. Brännvalls Café i Överkalix har anor från början av 1900-talet. 2006 startades verksamheten upp igen efter att ha legat nere i 17-18 år.

2006 såg Katarina Samuelsson en tidningsannons och slog till. Då jobbade hon som husmor på friskolan i Överkalix och hennes intresse för bakning och matlagning har alltid funnits där.

Men nu handlade det om något helt annat – att förvalta Brännvalls Café och bevara dess gamla anor.

– När vi låste upp och kom in i lokalen hade tiden stått stilla i 17–18 år. Persiennerna var neddragna och det var bara som att man låst igen dörrarna. Allt var kvar, till och med socker på vågen, kryddor och redskap. Tårtkartonger var vikta och porslinet låg framme, säger Katarina Samuelsson.

– Allt är original. Möbler, lampor och allt är kvar. Vi har tapetserat och rivit bort mattan från golvet i norra delen av kaféet och lagt på lite färg för fyra–fem år ­sedan. Jukeboxen hade de hyrt från Umeå och den skickades tillbaka när de stängde. Det är många som frågat efter den.

Artikelbild

| Familjeföretaget. Dottern Emma, 27, och modern Katarina Samuelsson, 59, driver Brännsvalls Café i dag. Även Katarinas syster Annica Raffill, 67, finns med och hjälper till.

Kaffepannorna gick minst sagt varma när de slog upp dörrarna i början av juli för elva år sedan.

– Den dagen vi låste upp dörrarna var det kö hela ­vägen till kyrkomuren, säger Katarina och skrattar.

Artikelbild

| Eget porslin. Det gamla porslinet var bevarat, men på grund av att flera klåfingriga kunder stulit en hel del har Katarina Samuelsson tvingats servera på annat porslin.

Vid sidan av henne sitter dottern Emma, 27, som jobbar tillsammans med sin mor och moster på Brännvalls.

– Det är väldigt skönt att jobba åt sin mamma. Jag bor också bara två minuter här­ifrån. Det är inte så många ställen som är så välbevarade som vi är, säger hon.

– Rörelsen är fortfarande kvar i släkten. Vilhelmina och min farfar var syskon, säger Katarina.

Som sagt – allt är bevarat. Möblerna är specialgjorda av snickare som kom upp från Småland. Och det går inte att möblera om.

– Sofforna är byggda för att passa i respektive hörn, säger Katarina Samuelsson.

Precis som förr i tiden krävs det en hel del arbetstimmar för att driva ett kafé.

Katarina är på jobbet från tidig morgon och ofta kan det handla om förberedelser till församlings­hemmet efter en begravning.

– Veckorna är allt från 60 till 80 timmar. Ibland åker jag upp till församlingshemmet i Lansjärv och ibland är det minnesstund i någon byastuga, säger Katarina Samuelsson.