Nu drar julhandeln igång. På en månad kommer många butikers framtid avgöras. Bra försäljning leder till utveckling under nästa år, dålig kanske i värsta fall till att man lägger ner verksamheten. Den som bestämmer är du som handlar.

Vi bodensare kommer spendera ungefär 177,5 miljoner kronor på handeln i Boden under december. Vi kommer dessutom spendera nästa 50 miljoner på handel utanför kommunens gränser eller på nätet. Faktum är att vi varje år lägger vi mer än 400 miljoner kronor på handel utanför kommunen, det är ofattbart många arbetstillfällen och stora skatteintäkter, som försvinner.

Visst, ibland är det svårt att hinna handla i fysiska butiker och nätet kan kännas enkelt. Ibland kanske det är kul att se en ny stad och fika på ett nytt fik. Eller så känner du att de butikerna som finns här i Boden inte har de produkter just du vill ha. Det är förståeligt att man ibland vill handla på nätet, fika i Luleå eller köpa udda saker som inte finns lokalt. Det är förståeligt och förlåtligt, jag är inte så naiv att jag tror att internethandeln ska dö eller att större städers attraktionskraft ska försvinna. Men det är ändå värt att tänka en extra gång.

Artikelbild

När vi frågar folk som handlar i Boden vad de tycker är bäst med den lokala handeln så är svaret ofta den vänliga och personliga servicen och det stora utbudet. Så förutom att handlarna är duktiga på värdskap och service så är utbudet alltså större än förväntat.

"Jag skulle köpa en ny fönsterlampa förra veckan"; sa en kompis jag träffade på stan. "Men i Boden finns det ju inte längre några lampaffärer", fortsatte hon. När jag räknat upp de åtta butikerna som jag vet säljer fönsterlampor tystnade hon en stund. Kanske jag måste kolla det först, blev reaktionen innan hon vandrade vidare. Bra inställning tänkte jag, fler borde göra som henne och tänka till en extra gång.

Sedan Willys etablering i Boden och våra befintliga matvarubutikers renoveringar satte igång har dagligvaruhandeln i Boden ökat med nästan 110 miljoner kronor. Genom lojalitet mot våra egna matvarubutiker har vi kunder tillsammans med butikerna skapat 37 nya arbetstillfällen. Man kan konstatera att det inte längre finns någon anledning att ”gå över ån efter vatten”, i Boden finns fantastiska matbutiker.

Vid utgången av 2016 jobbade 575 människor inom handeln i Boden, det är faktiskt en minskning med fem personer mot året innan. Hur många som jobbar där vid utgången av 2017 är ditt beslut. Är vi bodensare lojala i julhandeln kan vi på bara en månad skapa nästan 20 nya arbetstillfällen.

Nu ska jag inventera butiker i Boden med fönsterlampor, inspireras på nätet och tjuvkika i butikerna i grannkommunerna innan jag drar igång min egen julhandel. Självklart sker den i Boden!