I oktober var jag och och lyssnade på en framtidsföreläsning med en kille från Warp Institute. De vänder sig till människor som tycker att framtiden är ljus och vill att den kommer fortare. Ett av deras mål är att ”Svenskarna ska vara mest positiva till framtiden av alla människor på jorden.”. Den inställningen gillar jag. De vill att utvecklingen går snabbare, så vi fortare får ta del av allt det positiva som framtiden kan innehålla. De har en Facebookgrupp där det är förbjudet att skriva negativa saker.

Han pratade om Sverige som ett mycket välmående land som ligger i toppskiktet bland framgångsrika länder. En av anledningarna är att vi i Sverige är bra på att ta till oss ny teknik och sedan fördela den bland medborgarna på ett jämställt sätt.

Enlig Moores lag fördubblas datakapaciteten vartannat år. Det innebär att snabbheten i våra datorer ökar exponentiellt. Det går fortare än vad de flesta tror. Ett exempel som han visade var ett par nya hörlurar med tekniken att kunna översätta språk i realtid. En person kan prata till en annan person på ett språk, sedan översätts språket så att den andra personen kan höra vad personen sa på sitt eget språk i sina lurar på en gång. Detta var inte möjligt för ett par år sedan men är möjligt i dag tack vare snabbare datorer.

Ett tips från killen på Warp till företagare var att försöka se möjligheterna i den snabba utvecklingen oavsett bransch och att tänka som ett startup-företag som hela tiden testar nya idéer för att utveckla nya tjänster eller produkter.

AI (artificiell intelligens) är något som många företag utvecklar nu. När och om datorerna börjar förbättra sig själva och nå något som kallas teknologiskt singularitet händer något speciellt.

”En maskinell superintelligens kan vara mycket kraftfull. Övergången till den här eran kan bli lika viktig som den industriella revolutionen. Det kan till och med bli lika stort som när homo sapiens uppstod”, säger Nick Boström, expert på AI i en intervju till SvD.

Han menar vidare att när en AI förbättrar sig själv så förbättrar den även den del som förbättrar. Resultatet blir en intelligensexplosion. AI:n kan bli en supermakt som kan skapa fler supermakter. Med en intelligensnivå på flera tusen, så blir det för svårt för människan att förstå vad den gör. Därför kan den maskinella superintelligensen under en lång tid arbeta ostört, den låtsas samarbeta med oss. Det finns förstås delade meningar om hur bra detta är för mänskligheten, den som lever då får se, som man brukar säga.

Det finns ett märkligt patent inlämnat i USA av ett datageni som heter Anthony Levandowski. Han har tidigare jobbat hos Google där han tog fram receptet för självkörande bilar. Levandowski har sökt patent på en AI-gud. Om och när AI uppnår teknisk singularitet, vad händer då? Kommer vi att tillbe den allvetande guden och hur mycket kommer Levandowski att tjäna på det som ägare av detta väsen?

Temat i det här numret av Norrbottens Affärer är IT och säkerhet, därför ska jag avsluta med att passa på att påminna om en väldigt viktig sak. Google har sedan 2014 talat om fördelarna med att byta till https (SSL). Och med de ändringar som nu genomförs blir detta viktigare än någonsin!

Det är dags för dig att sätta ett hänglås på din hemsida om du inte redan gjort det. Ett så kallat SSL-certifikat där sidan visas med “https” istället för “http” före ditt domännamn.

Varför ska du har SSL-certifikat?

* Det ger ett professionellt och seriöst intryck till dina besökare och kunder. Det ser inte seriöst ut om Google varnar för att din hemsida inte är säker.

* Det skyddar dina kunders information så att de slipper oroa sig när de handlar eller lämnar uppgfiter på din webbplats.

* Det ger dig en liten rankingboost på Google. Google arbetar aktivt med att visa säkra och relevanta resultat på dina sökningar, därför har de gått ut med att det är en rankingfaktor. Din sida rankas helt enkelt högre om du har SSL.

När din sida har ett säkerhets-certifikat visas ett grönt hänglås vid din url och inte en text att sidan är osäker.

Det här är lika viktigt som att ha en responsiv (mobilanpassad) hemsida.

Lycka till med ditt framtidsarbete.